Przepis fitness: Pieczone placki ziemniaczane

Przepis fitness: Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bardzo proste i pyszne danie, które można jeść samodzielnie lub jako dodatek do mięsa z sosem. Wadą tradycyjnej wersji jest jednak duża ilość oleju do smażenia. Dziś postanowiliśmy odświeżyć to fantastyczne danie i przygotować pieczone placki ziemniaczane. Wyszły chrupiące i nie wpłynęło to negatywnie na ich smak, a może nawet go wzmocniło.

Składniki na placki ziemniaczane:

Składniki na dip:

Pieczone placki ziemniaczane - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Umieszczamy je w misce, doprawiamy solą do smaku i odstawiamy na bok, aby puściły wodę. Po chwili odciskamy nadmiar wody i odsączamy ją. Następnie dodajemy do ziemniaków płatki, jajka i przyprawy, a w razie potrzeby – więcej soli.

Pieczone placki ziemniaczane - składniki

Dokładnie mieszamy całość. Jeśli masa wydaje się zbyt płynna, dodajemy nieco więcej płatków. Bierzemy papier do pieczenia, umieszczamy go na blaszce i smarujemy łyżką oleju, aby placki ładnie się przypiekły od spodu. Formujemy masę w małe placki ziemniaczane. Powinniśmy otrzymać około 26 placków.

Pieczone placki ziemniaczane - sposób przygotowania

Układamy je obok siebie na blasze do pieczenia i smarujemy pozostałym olejem (lub używamy oleju w sprayu). Umieszczamy blachę z plackami ziemniaczanymi w piekarniku rozgrzanym do 190°C i pieczemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Powinno nam to zająć około 30-40 minut.

Pieczone placki ziemniaczane

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 placek ziemniaczany bez dipu (łącznie 26 sztuk)
Wartość energetyczna59 kcal
Białko2 g
Węglowodany10 g
Tłuszcze1 g
Błonnik1 g

Jeśli lubisz chrupiące placki ziemniaczane, pokochasz tę wersję fit. Świetnie smakują z dipem jogurtowym, dressingiem niskokalorycznym lub z serem roztopionym na wierzchu.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *