Przepis fitness: Soczysta pieczeń rzymska z indyka

Przepis fitness: Soczysta pieczeń rzymska z indyka

Jeśli znudziły ci się te same kawałki kurczaka czy indyka na tysiąc sposobów, dlaczego by nie spróbować ich zmielić? Pieczeń rzymska to klasyk popularny na całym świecie. Zdecydowaliśmy się przygotować ją z mniej tłustego mięsa i doprawić ją przyprawami i czosnkiem. To od ciebie zależy, czy zdecydujesz się podać ją z ziemniakami, chlebem czy warzywami.

Składniki na pieczeń:

  • 800 g zmielonej piersi z indyka
  • 40 g bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • garść pietruszki

Składniki do podania:

  • ziemniaki
  • zielona fasolka
  • pietruszka
Soczysta pieczeń rzymska z indyka - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Na desce do krojenia posiekaj drobno obraną cebulę, czosnek (możesz go też wycisnąć na prasce) i pietruszkę. Następnie włóż to wszystko razem do miski z mięsem z indyka i wymieszaj. Dodaj kminek, majeranek, sól, pieprz, jajka i bułkę tartą i ponownie porządnie wymieszaj. Cała mieszanka powinna być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna i nie można jej formować, dodaj trochę więcej bułki tartej. Uformuj rękoma mięsną masę na owalne bochenki i włóż do naczynia do pieczenia z odrobiną wody na spodzie.

Soczysta pieczeń rzymska z indyka - przed upieczeniem

Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 °C przez około 25 minut. Następnie posmaruj wierzch oliwą, przełącz piekarnik na funkcję grillowania i piecz przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Podawaj pieczeń z ugotowanymi ziemniakami, fasolką i pietruszką.

Nasza wskazówka: To mięsne połączenie może być wykorzystywane w innych przepisach. Jeśli podzielisz je na mniejsze kotleciki, możesz przygotować na przykład burgery z grillowanego indyka.

Soczysta pieczeń rzymska z indyka

Wartości odżywcze

1 porcja bez dodatków (w sumie 5 porcji)

Wartość enregtyczna257 kcal
Białko36 g
Węglowodany8 g
Tłuszcze9 g

Pieczeń rzymska nie musi być zrobiona tylko z wieprzowiny lub wołowiny. Ta wersja z indyka smakuje doskonale, ale zawiera mniej tłuszczu i kalorii. To sprawia, że jest idealna na lunch, który smakuje świetnie nawet na zimno.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych tagując #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *