Szukasz przepisów na delikatne desery, które zachwycają wyglądem i smakują jeszcze lepiej? W takim razie koniecznie musisz spróbować tych profiteroli. Połączenie miękkiego i puszystego ciasta z idealnie ubitą śmietaną dosłownie rozpływa się w ustach. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Warto od razu przygotować podwójną porcję tych profiteroli.
Składniki na ciasto:
- 100 ml wody
- 70 g zwykłej mąki
- 50 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400 g miękkiego twarogu beztłuszczowego
- 80 g białej czekolady
- 30 g białka waniliowego w proszku
Składniki do dekoracji:
- 20 g gorzkiej czekolady
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto przekładamy do miksera i zagniatamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta, aż ostygnie. W mniejszej misce ubijamy jajka i stopniowo dodajemy je do schłodzonego ciasta, nie przerywając pracy miksera. Ciasto powinno być zwarte i niezbyt klejące.
Bierzemy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką, napełniamy go ciastem i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy małe kulki ciasta ruchem okrężnym i wystarczającymi odstępami.
Umieszczamy profiterole w piekarniku nagrzanym do 200°C (392°F) i pieczemy przez 10–15 minut, aż będą złocistobrązowe.
W międzyczasie rozpuszczamy białą czekoladę i stopniowo mieszamy ją z twarogiem. Następnie dodajemy białko w proszku i dokładnie ubijamy całość. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim schłodzone profiterole (w kremie robimy dziurkę dekoracyjną końcówką i rurką). Odstawiamy je do lodówki na co najmniej 6 godzin przed podaniem. Przed podaniem, rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią poszczególne kawałki.
Wartości odżywcze | 1 sztuka (łącznie 25 sztuk) |
---|---|
Wartość energetyczna | 72 kcal |
Białko | 4 g |
Węglowodany | 5 g |
Tłuszcze | 4 g |
Dzisiejszy deser stanowi połączenie puszystego ciasta i delikatnego kremu, który dosłownie rozpływa się w ustach. Czy będziesz w stanie oprzeć się więcej niż jednemu kęsowi?
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ