WYLD Płatki owsiane

Płatki owsiane od producenta WYLD to kategoria produktów, w której znajdziesz różne rodzaje płatków owsianych. Są one jednym z najpopularniejszych źródeł węglowodanów złożonych, błonnika i innych korzystnych substancji. Wyróżniają się również przyjemnym, lekko orzechowym smakiem i nieskończonym zastosowaniem. Wszystko to sprawia, że są podstawą w diecie wszystkich miłośników zdrowej diety. Ponadto zbilansowana proporcja makroelementów i błonnika sprawia, że są bardzo sycące, dzięki czemu są także idealne podczas redukcji wagi. Płatki owsiane można wykorzystywać w kuchni do przygotowania dań na słodko, jak i wytrawnych. Nie wahaj się również, aby je zmielić na mąkę, która posłuży jako doskonała baza na pizzę lub do wypieków.

 Pokaż więcej

Dlaczego płatki owsiane są zdrowe?

Płatki owsiane zawierają węglowodany złożone, które są trawione wolniej w porównaniu do cukrów prostych. Zawarta w nich energia jest w związku z tym uwalniana powoli. Przeciętnie 100 g płatków owsianych zawiera 360 kcal, co sprawia, że są idealnym wyborem na śniadanie lub jako przekąska, która nasyci cię na dłużej. Jest to również rezultatem wysokiej zawartości błonnika. Jak być może wiesz, błonnik jest ważny nie tylko dla poprawnego funkcjonowania trawienia, ale i dla zwiększania uczucia sytości. Ponadto płatki owsiane są również znane ze swojej zawartości korzystnych substancji nazywanych beta-glukanami.

Jednak to nie wszystkie, płatki owsiane wyróżniają się wśród zbóż również ze względu na ilość oraz jakość białek roślinnych. W rzeczy samej płatki owsiane mają korzystniejsze spektrum aminokwasów w porównaniu do innych rodzajów zbóż. Pomimo tego płatki owsiane nie są uznawane za pełnowartościowe źródło białka i zaleca się łączenie ich z innymi źródłami białka, takimi jak jogurty czy białko serwatkowe.

Rodzaje płatków owsianych

Nasza oferta umożliwia ci wybranie spośród kilku rodzajów płatków owsianych.

  • Pełnoziarniste płatki owsiane: Są również często określane jako jumbo lub staromodne. Te tradycyjne płatki owsiane są grubsze i większe, przez co dłużej się je gotuje. Będą się doskonale wyróżniać w muesli, batonach lub wypiekach.
  • Drobnoziarniste płatki owsiane: Są one przetwarzane na mniejsze i drobniejsze kawałki podczas produkcji. Dzięki temu gotują się szybciej w wodzie i mleku, dzięki czemu stworzenie z nich przepysznej, kremowej owsianki zajmuje moment. Aby zwiększyć zawartość białka w swojej owsiance nie zapomnij dodać odrobiny popularnej serwatki lub białka roślinnego
  • Bezglutenowe płatki owsiane: Są idealne dla osób cierpiących na celiakię, osób z nietolerancją glutenu i wszystkich, którzy z jakiegoś powodu trzymają się diety bezglutenowej. 
  • Płatki owsiane instant: Ten rodzaj umożliwi ci przygotowanie owsianki najszybciej. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać je z gorącą wodą lub mlekiem, co na pewno będzie przydatne, kiedy nie będziesz mieć zbyt dużo czasu. 
  • Owsianka proteinowa: Ta, oprócz płatków owsianych, zawiera również białko serwatkowe. Dzięki temu łatwiej będzie przygotować pełnowartościowe śniadanie lub brunch.
  • Mieszanka płatków: Zaliczają się do nich płatki ryżowe, żytnie, jęczmienne oraz inne rodzaje płatków poza owsianymi. Łączą zalety wszystkich rodzajów płatków i wyróżniają się bardziej zróżnicowanym smakiem.

Jak wykorzystywać płatki owsiane w kuchni?

Płatki owsiane oferują ci wiele możliwości, jak łatwo włączyć je do codziennej diety. 

  • Możesz dodać je do jogurtu lub twarożku.
  • Wymieszaj płatki z owocami, białkiem w proszku i odrobiną wody, aby uzyskać orzeźwiający koktajl, który docenisz na pewno w momentach, kiedy będziesz potrzebować szybkiego posiłku lub nie będziesz mieć czasu, żeby przygotować całe danie. 
  • Jeśli ugotujesz płatki owsiane w wodzie lub mleku, uzyskasz bazę na śniadanie lub potreningową owsiankę, którą następnie możesz wzbogacić białkiem w proszku, owocami i przyozdobić masłem orzechowym zgodnie ze swoimi preferencjami. Płatki owsiane są również idealne do przygotowywania sfermentowanej owsianki lub nocnej owsianki.
  • Jednakże płatki owsiane nadają się doskonale również do przygotowywania przepysznych placuszków lub naleśników. W połączeniu z orzechami i suszonymi owocami można z nich także stworzyć świetną domową granolę lub muesli.
  • Zmielenie płatków owsianych dostarczy ci doskonałą i zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej mąki, którą następnie można wykorzystać do przygotowania ciasta na pieczywo, pizzę, ciasta, ciasteczka, muffinki i inne pyszności. Co więcej, można ją wykorzystywać także do zagęszczania zup i twoich ulubionych sosów.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zalet i zastosowania płatków owsianych, to przeczytaj nasz artykuł: Płatki owsiane: jakie składniki odżywcze zawierają i jak włączać je do swojej diety.

 Pokaż mniej
Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.