Najlepsze przepisy na pudding chia

Pudding chia to wspaniały deser, który jest również zdrowy. Nasiona Chia dostarczą Ci wystarczającą ilość błonnika, witamin, minerałów, a także dodadzą energii i Cię nasycą. Zapoznaj się z tymi 23 najlepszymi przepisami na pudding chia.

Nasiona chia stają się coraz bardziej popularnym składnikiem diety. Zalicza się je do kategorii superfood i są pełne błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega 3, wapnia, magnezu i antyoksydantów. Dzięki temu dostarczają niezwykłej dawki energii, zwiększają wytrzymałość i regulują trawienie.

Możesz je dodać do smoothie lub posypać nimi sałatkę, a także przygotować z nich bardzo prosty, smaczny i zdrowy deser. Oto kilka wskazówek, jak zaspokoić swoje kubki smakowe.

1. POMARAŃCZOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka według własnych preferencji (zwykle używamy mleka migdałowego)
• 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
• trochę pomarańczowej skórki
• 2 łyżki miodu
• 1/4 szklanki nasion chia

ORANGE CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko, sok pomarańczowy, skórkę i miód.

2. Dodajemy nasiona chia i dobrze mieszamy.

3. Przekładamy do miseczek lub kubków i zostawiamy na 5-8 minut.

4. Mieszamy ponownie i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub na noc

5. Przed spożyciem możemy udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub owocami. Świetnie smakuje!

2. JAGODOWO-MIGDAŁOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 3 minuty

Porcje: 1

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka migdałowego
• 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
• 2 łyżki nasion chia
• 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
• 8-10 migdały grubo cięte

BLUEBERRY-ALMOND CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Do szklanki wlewamy mleko, jagody i nasiona chia.

2. Dobrze mieszamy, wierzch przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

3. Przed spożyciem posypujemy migdałami. Voilá!

3. MALINOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 3 minuty

Porcje: 1-2

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1/2 szklanki malin
• 1/4 szklanki nasion chia

RASPBERRIES CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Maliny mieszamy z mlekiem do uzyskania gładkiej masy.

2. Przekładamy do szklanki i dodajemy nasiona chia.

3. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. ZDROWY JABŁKOWO-CYNAMONOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 1-2

Potrzebujemy:

• 2 szklanki mleka
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2/3 szklanki nasion chia
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 jabłka w plasterkach
• 2 łyżeczki cynamonu

HEALTHY APPLE-CINNAMON CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy mleko i ekstrakt waniliowy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Mleko nie musi się gotować, wystarczy, gdy będzie podgrzane.

2. Dodajemy nasiona chia do mleka i mieszamy przez 2 minuty, aż zostaną ono wchłonięte przez mleko.

3. Na koniec zostawiamy na 2-3 minuty i posypujemy wiórkami kokosowymi, jabłkami i cynamonem.

WSKAZÓWKA: Jeśli nie chcesz ciepłego puddingu, wymieszaj nasiona chia z mlekiem aż do momentu wchłonięcia przez nie mleka (3-5 minut). Następnie dodajemy płatki kokosowe, jabłka i cynamon.

5. WANILIOWO-CYNAMONOWY PUDDING CHIA Z GRANATEM

Całkowity czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2

Potrzebujemy:

• 6 łyżek nasion chia
• 2 szklanki mleka
• 4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
• 1 szklanka owoców granatu

VANILLA-CINNAMON CHIA PUDDING WITH POMEGRANATE

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy nasiona chia, mleko, miód, ekstrakt waniliowy i mielony cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy.

2. Wkładamy do lodówki na noc.

3. Na koniec przekładamy do szklanek i dekorujemy owocami granatu.

6. ŚWIEŻY KOKOSOWY PUDDING CHIA Z MANGO

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 2-3

Potrzebujemy:

• 400 ml mleka kokosowego
• 6 łyżek nasion chia
• 5 łyżek wiórek kokosowych
• 5-6 łyżek syropu z agawy
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• świeże mango, pokrojone w plastry i schłodzone

FRESH MANGO-COCONUT CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mleko kokosowe, nasiona chia, wiórki kokosowe, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy.

2. Odstawiamy mieszaninę na 30 minut.

3. Mieszamy ponownie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. Miskę z puddingiem chia wyjmujemy z lodówki na co najmniej 15 minut przed podaniem.

5. Do 2-3 szklanek wrzucamy pokrojone mango, następnie przekładamy pudding chia i ponownie mango. Kontynuujemy w ten sposób aż do górnej części szklanki, ostatnia warstwa powinna składać się z mango.

6. Na koniec możemy posypać wiórkami kokosowymi i podać natychmiast lub włożyć z powrotem do lodówki.

7. PUDDING CHIA Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM Z AGAWY

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka waniliowego i migdałowego
• 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu greckiego
• 3 łyżki syropu z agawy
• 1 łyżeczka wanilii
• 1/8 łyżeczki soli
• 1/4 szklanki nasion chia
• 1/4 garść prażonych migdałów
• świeże kawałki truskawek

CHIA PUDDING WITH STRAWBERRIES AND AGAVE SYRUP

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mleko migdałowe, jogurt, syrop z agawy, wanilię i sól.

2. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 30 minut. Następnie ponownie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.

3. Następnego dnia mieszamy truskawki, resztę syropu z agawy i migdały.

4. Pudding dzielimy na 4 szklanki lub miseczki i na wierzch nakładamy masę truskawkową.

8. WEGAŃSKI PUDDING CHIA Z OWOCAMI LEŚNYMI

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 2

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka bez laktozy (ryżowe, sojowe, migdałowe)
• 4 łyżki nasion chia
• 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• mieszanka owoców leśnych

VEGAN CHIA PUDDING WITH FOREST FRUITS

Przygotowanie:

1. W małej miseczce mieszamy mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy nasiona chia i dobrze wszystko mieszamy.

2. Przykrywamy miskę i wkładamy ją do lodówki na noc lub do momentu uzyskania pożądanej gęstości masy.

3. Całość dekorujemy owocami leśnymi i podajemy.

9. BANANOWY PUDDING CHIA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 6

Potrzebujemy:

• 2 banany
• 1 i 1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
• 1/2 szklanki masła orzechowego
• 3 łyżeczki nasion chia

 BANANA CHIA PUDDING WITH PEANUT BUTTER

Przygotowanie:

1. Mieszamy banany, mleko i masło orzechowe w mikserze. Przekładamy zawartość do miski, dodajemy nasiona chia i dobrze wszystko mieszamy.

2. Przykrywamy miskę i wkładamy ją do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.

3. Przed podaniem ponownie mieszamy i możemy udekorować bananami lub migdałami.

10. PINA COLADA PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 20 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 1/2 szklanki nasion chia
• 1 puszka mleka kokosowego
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 szklanka pokrojonego ananasa
• 1/4 szklanki startego kokosa

PINA COLADA CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Na początku mieszamy nasiona chia, mleko kokosowe i zostawiamy na 5-10 minut.

2. Smażymy startego kokosa na 1/2 łyżki masła.

3. Kroimy ananasa na małe plasterki.

4. Odkładamy kokosa z patelni, jak tylko zrobi się brązowy. Dodajemy pozostałe masło z ananasem i pozostawiamy do spieniania na patelni.

5. Nasiona chia powinny wchłonąć mleko, a pudding powinien uzyskać gęstą masę. Pudding chia przekładamy do pucharków/szklanek i dekorujemy smażonym kokosem i ananasem.

11. IMBIROWY PUDDING CHIA Z PISTACJAMI I GOJI

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 4 małe lub 2 duże

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka migdałowego
• 2 łyżki krojonego lub startego świeżego imbiru
• trochę pomarańczowej skórki
• 1/4 szklanki soku pomarańczowego
• 2 łyżki syropu z agawy
• 6 łyżek nasion chia
• 1/2 szklanki obranych i pokrojonych pistacji
• 1/4 szklanki goji

 GINGER CHIA CUPS WITH PISTACHIOS AND GOJI

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko migdałowe, imbir, skórkę pomarańczową, sok i syrop z agawy.

2. Przekładamy mieszaninę do miski i dobrze mieszamy z nasionami chia. Powtarzamy mieszanie co 5 minut przez okres 20 minut.

3. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

4. Na koniec dzielimy pudding na 4 małe lub 2 duże kubki i dekorujemy wierzch pistacjami i goji.

12. TRUSKAWKOWO-MIGDAŁOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 2 szklanki mleka migdałowego
• 1 opakowanie świeżych truskawek bez szypułek
• 1/2 szklanki nasion chia
• 1/4 szklanki miodu
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

STRAWBERRY-ALMOND CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Mleko migdałowe i truskawki mieszamy w mikserze, a następnie dodajemy do nich nasiona chia, miód i ekstrakt waniliowy.

2. Przykrywamy miskę i wkładamy ją do lodówki na co najmniej 4 godziny. Możemy udekorować i podać!

13. SERNIKOWO-TRUSKAWKOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 1

Potrzebujemy:

• 1/4 szklanki greckiego jogurtu
• 1 szklanka pokrojonych truskawek
• 1/2 szklanki mleka migdałowego
• 1/8 łyżeczki wanilii
• 2 łyżeczki naturalnego środka słodzącego lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki nasion chia

CHIA PUDDING WITH STRAWBERRY CHEESECAKE FLAVOUR

Przygotowanie:

1. Mieszamy jogurt, mleko migdałowe, 1/2 szklanki truskawek, wanilię i syrop z agawy do uzyskania gładkiej konsystencji i różowego koloru.

2. Przelewamy mieszaninę do szklanki i dobrze mieszamy. Przykrywamy kubek i wkładamy na noc do lodówki.

3. Przed podaniem ponownie mieszamy i dekorujemy świeżymi truskawkami lub malinami.

14. CYTRYNOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2

Przygotowanie:

• 1 szklanka mleka
• 1/2 szklanki jogurtu greckiego
• 3 łyżki nasion chia
• sok z cytryny
• skórka z cytryny
• 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
• 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

LEMON CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mleko, jogurt, sok z cytryny, skórkę, syrop z agawy i ekstrakt z cytryny.

2. Dodajemy nasiona chia i dobrze mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut.

3. Przed podaniem posypujemy pudding odrobiną skórki cytrynowej i dekorujemy.

15. KOKOSOWO-CZEKOLADOWY PUDDING CHIA Z GRANATEM

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 3-4

Potrzebujemy:

• 2 szklanki mleka kokosowego
• 2 łyżki syropu z agawy
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1/2 szklanki nasion chia
• granat jako posypka
• pokrojona gorzka czekolada
• wiórki kokosowe

COCONUT-CHOCOLATE PUDDING WITH POMEGRANATE

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko, syrop i ekstrakt waniliowy. Dodajemy nasiona chia i dokładnie wszystko mieszamy.

2. Wlewamy mieszaninę do szklanki, przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Można ją mieszać od czasu do czasu.

3. Podajemy pudding udekorowany granatem, czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

16. MALINOWO-CZEKOLADOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 2

Potrzebujemy:

• 6 łyżek nasion chia
• 2 szklanki mleka kokosowego
• 6 kostek gorzkiej czekolady
• 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin

RASPBERRY-CHOCOLATE CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Roztapiamy 4 kostki czekolady na łagodnym ogniu w mniejszym garnku. Dodajemy szklankę mleka i dobrze mieszamy. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do schłodzenia.

2. Mieszamy maliny i szklankę mleka. Przekładamy masę do miski i dodajemy 3 łyżki nasion chia.

3. Wlewamy ją do schłodzonej mieszanki czekoladowej i dodajemy pozostałe nasiona chia, dobrze mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 8 godzin lub na noc.

4. Przed podaniem sprawdzamy konsystencję czekoladowego puddingu chia. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę mleka.

5. Malinową masę dzielimy na 2 mniejsze kubeczki i polewamy czekoladową masą jako kolejną warstwę. Pudding chia może być udekorowany startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub świeżymi malinami.

17. KAWOWO-BIAŁKOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 1 i 1/2 szklanki ciepłej kawy
• 2 łyżki kakao
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
• 1/4 szklanki syropu z agawy
• 1 szklanki nasion chia
• 2 miarki białka czekoladowego TrueWhey

COFFEE PROTEIN CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce, następnie dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.

2. Wkładamy mieszankę do lodówki na 4-6 godzin. Voilá! Pudding jest gotowy do spożycia.

18. CZEKOLADOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
• 1/3 szklanki nasion chia
• 1/4 szklanki kakao
• 2-5 łyżek syropu z agawy (może być zastąpiony daktylami)
• 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki soli

CHOCOLATE CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki w misce z wyjątkiem syropu z agawy. Następnie dodajemy syrop z agawy lub daktyle i dobrze mieszamy.

2. Mieszankę wkładamy do lodówki na co najmniej 3-5 godzin.

3. Podajemy z owocami zgodnie z własnymi preferencjami.

19. MIGDAŁOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 1

Potrzebujemy:

• 3/4 szklanki mleka migdałowego o smaku czekoladowym
• 2 łyżki nasion chia
• 1 łyżka wiórków kokosowych
• 1 łyżka pokrojonych migdałów

ALMOND CHIA PLEASURE

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko migdałowe z nasionami chia i wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub na noc. Całość można od czasu do czasu mieszać.

2. Dekorujemy bananem, wiórkami kokosowymi lub migdałami.

WSKAZÓWKA: Pudding może być udekorowany chrupiącą posypką. Rozgrzewamy piekarnik do 350°C i umieszczamy papier do pieczenia na metalowej blasze. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone migdały. Pieczemy przez 5 minut, a następnie posypujemy pudding przygotowaną posypką.

20. PUDDING CHIA Z MATCHĄ

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 1

Potrzebujemy:

• 1 szklanka mleka migdałowego
• 3 łyżki nasion chia
• 2 łyżeczki miodu
• 1/2 łyżeczki matchy
• odrobina soli

MATCHA CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko migdałowe, matchę, miód i sól. Dodajemy nasiona chia i dobrze mieszamy.

2. Wkładamy do lodówki na 10 minut i ponownie mieszamy. Następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

3. Na koniec dekorujemy owocami lub matchą.

21. KOKOSOWY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 5 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 4 łyżki nasion chia
• 1 łyżka wanilii
• 2 szklanki mleka kokosowego
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 1 łyżka miodu

COCONUT CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. Przekładamy składniki do zamykanego kubka i dobrze mieszamy.

2. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin lub na noc.

3. Podajemy udekorowane wiórkami kokosowymi, owocami lub granolą.

22. PUDDING CHIA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM Z AGAWY

Całkowity czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 4

Potrzebujemy:

• 2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
• 3 łyżki syropu z agawy
• 1/2 szklanki nasion chia
• 1/4 szklanki orzechów włoskich

CHIA PUDDING WITH WALNUTS AND AGAVE SYRUP

Przygotowanie:

1. Mieszamy mleko migdałowe, nasiona chia, syrop z agawy. Wkładamy do lodówki na noc.

2. Następnego dnia mieszamy pudding i jeśli nie jest wystarczająco gęsty, wkładamy z powrotem do lodówki.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Na blasze z papierem do pieczenia kładziemy orzechy włoskie i pieczemy przez 5-8 minut, aż się zarumienią.

4. Pudding chia przekładamy do kubków lub miseczek, posypujemy orzechami włoskimi i dekorujemy syropem z agawy.

Wskazówka: Pudding można udekorować bananami, świeżymi owocami leśnymi, brzoskwiniami lub mango.

23. ZIELONY PUDDING CHIA

Całkowity czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2

Potrzebujemy:

• 1 średni banan
• 1 szklanka jogurtu greckiego
• 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
• 2 garście szpinaku baby
• 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
• szczypta soli
• 5 łyżek nasion chia
• świeże owoce leśne

GREEN CHIA PUDDING

Przygotowanie:

1. W mikserze mieszamy banana, jogurt, mleko migdałowe, szpinak, syrop i sól.

2. Przekładamy mieszankę do miski, dodajemy nasiona chia i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

3. Pudding dzielimy na dwie szklanki lub miseczki i dekorujemy granolą lub owocami.

Który przepis przypadł Ci do gustu? Spróbujesz któregoś z nich? Podziel się w komentarzu, jak przygotowujesz pudding chia. Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, podziel się nim z innymi.