Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Kwasy Omega

Kwasy Omega

Kwasy Omega to kluczowe składniki „zdrowych” tłuszczów, które pomagają w poprawianiu funkcji mózgowych, regulują ciśnienie krwi i cholesterol oraz wspierają odporność. Są niezbędnymi składnikami odżywczymi, więc należy uzupełniać je odpowiednią dietą lub suplementami.

Zobacz więcej

 

 

Kwasy tłuszczowe omega dzieli się na wielonienasycone endogenne kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie produkuje sam i jednonasycone kwasy tłuszczowe omega-9. najczęściej znajduje się je w diecie i nie są niezbędne, gdyż ciało ma zdolność ich syntezy.

 

Zalety stosowania kwasów Omega-3-6-9.

Jest wiele powodów, dla których należy dbać o uzupełnianie kwasów tłuszczowych omega. Zobacz najważniejsze i najbardziej wartościowe dla zdrowia:

  • poprawa funkcji mózgowych
  • regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
  • wspieranie układu odpornościowego
  • pozytywne działanie na choroby autoimmunologiczne
  • właściwości przeciwzapalne i zapobieganie infekcjom
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy
  • skuteczne w zapobieganiu chorobom serca
  • spowolnienie procesu starzenia
  • pozytywny wpływ na choroby neurologiczne i psychiczne
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy
  • pomoc w leczeniu łuszczycy
  • ochrona DNA przed promieniowaniem UV, ograniczenie ryzyka wystąpienia raka skóry
  • ograniczenie ryzyka przedwczesnego porodu
  • ograniczenie uczucia stresu i agresji i dzieci i dorosłych
  • poprawa przebiegu bolącej miesiączki
  • wsparcie regeneracji mięśni
  • zwiększenie siły i wydolności

 

Źródła kwasów tłuszczowych omega

Naturalnym źródłem omega-9 są oleje roślinne - zwłaszcza oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Niedobór kwasów omega-9 jest rzadko spotykany i zazwyczaj uzupełnia się go normalną dietą, a organizm jest w stanie produkować go na własną rękę.

 

Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w nasionach dyni i słonecznika oraz w orzechach włoskich, soi, rzepaku, kukurydzy i orzeszkach ziemnych.

 

W kwestii kwasów omega-3 ich podział na ALA (kwas alfa-linolenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). To bardzo ważne, aby przyjmować ALA + DHA + EPA, a każdy występuje w innych pokarmach.

 

ALA pozyskujemy z oleju z siemienia lnianego, orzechów włoskich i, w małych ilościach, soi, oliwy z oliwek i kiełków pszenicy.

 

Źródłem EPA i DHA jest tłuszcz z mięsa ryb. Z ryb morskich, zwłaszcza tuńczyka, makreli, śledzia, sardynek, łososia, sardeli. Z ryb słodkowodnych, węgorza, lipienia, pstrąga, suma i karpia. Można je także zastąpić olejem rybnym.

 

Zazwyczaj, kombinacja kwasów omega-3 jest elementem brakującym w organizmie. Jeśli przyjmuje się wystarczającą ilość ALA z diety, często występuje niedobór EPA i DHA z uwagi na brak ryb w diecie. W tym wypadku zaleca się uzupełnianie omega-3 w formie tabletek lub w płynie pod postacią oleju rybnego.

 

Kiedy przyjmować suplementy z kwasami tłuszczowymi omega

Według ekspertów należy uwzględnić ryby w diecie dwa razy w tygodniu, aby przyjąć odpowiednią dawkę kwasów omega-3 i zmniejszyć ryzyko zaburzeń i udarów mózgu o 6%.

 

Jednak specyficzny zapach i smak ryb, alergie lub styl życia powstrzymuje wiele osób przed ich spożywaniem w takich ilościach. Słowacy, dla przykładu, spożywają ich bardzo mało. Jedynie 18% Słowaków je ryby raz w tygodniu, a europejska norma wynosi 42%. W grupie ryzyka znajdują się dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, weganie i osoby starsze, które powinny stosować suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega. [1]

 

Zalecane dawkowanie kwasów tłuszczowych omega

Pozytywny wpływ osiąga się dzienną dawką 250 mg EPA i DHA. Zalecamy łączenie kwasów omega z witaminą B, która poprawia ich działanie.

ukryj opis
Opcje zakupów
Kategoria
    Producent
    Packaging (g)
      Packaging (ml)
      Tablets
      Kolor
        Flavor
        Capsules
        Material
          Forma
          Mieszanka
          Rozmiar
            Metoda przetwarzania białka
              Źródło białka
                Cena
                Cena od - do
                Filter by
                  • Wegetariański (3)
                  • Wegańskie (3)
                  • Bezglutenowe (3)
                  • Bez laktozy (3)
                  • Bio (3)
                  • Bez GMO (2)
                  • Bez sztucznego słodzika (3)
                  • Bez opakowania z tworzywa sztucznego (3)
                  • Bez aspartamu (3)
                1. Omega 3-6-9 - GymBeam
                  Ocena:
                  96% (28)
                  Cena promocyjna   69,90 zł
                2. Omega 3 - GymBeam
                  Ocena:
                  94% (88)
                  Cena promocyjna   21,00 zł
                3. Omega 3 - NOW Foods
                  Ocena:
                  0% (0)
                  Cena promocyjna   52,99 zł
                4. Omega 3 - PRO!BRANDS
                  Ocena:
                  0% (0)
                  Cena promocyjna   37,90 zł
                5. Olej z wątroby dorsza - GymBeam
                  Ocena:
                  100% (5)
                  Cena promocyjna   25,90 zł
                6. Premium Omega 3 250 ml - GymBeam
                  Ocena:
                  100% (13)
                  Cena promocyjna   39,50 zł

                Produkty 6