Dzisiejszy deser szybko stał się jednym z naszych ulubionych. Uwielbiamy jego łatwe przygotowanie, składniki pełne białka i wspaniały smak. Wisienką na torcie jest niesamowity wygląd. Nie jest trudno wyczarować fantazyjne pasy, a dzięki naszym wskazówkom każdy może to zrobić. Zobaczysz, że tym pysznym deserem oczarujesz zarówno swoje kubki smakowe, jak i Twoich przyjaciół.
Składniki:
- 500 g miękkiego twarogu beztłuszczowego
- 250 g twarogu beztłuszczowego bez grudek
- 70 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 50 ml syropu klonowego
- 20 g kakao
- 2 jajka
- 1 banan
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- waniliowe krople smakowe do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana, jajko, syrop klonowy i twaróg z grudkami za pomocą blendera. Następnie dodajemy miękki twaróg, krem waniliowy w proszku, mleko (50 ml) i waniliowe krople smakowe do smaku. Ponownie dokładnie mieszamy. Dzielimy masę twarogową na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 20 ml mleka; obie części powinny mieć mniej więcej taką samą konsystencję.
Następnie bierzemy tortownicę (nasza miała 20 cm średnicy) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wypełniamy ją na przemian białą i brązową masą twarogową. Za każdym razem wylewamy ją na środek, aby stworzyć efekt zebry. Kontynuujemy w ten sposób, aż wykorzystamy obie mieszanki twarogowe.
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy przez 45 minut. Następnie odstawiamy deser do ostygnięcia, kroimy duży kawałek i delektujemy się nim.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 10 porcji) |
---|---|
Wartość energetyczna | 114 kcal |
Białko | 12 g |
Węglowodany | 12 g |
Tłuszcze | 2 g |
Jeśli lubisz desery bogate w białko, które świetnie nadają się również podczas diety, ten sernik jest idealnym wyborem.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych deserów w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
Jedno opakowanie kremu waniliowego to np. krem w proszku pewnego doktora do ciast 120g? Czy tu jest potrzebne coś innego?
Pokaż odpowiedziBartek, dziękujemy za czujność! Wkradł się błąd – chodzi tutaj o proszek budyniowy. 🙂
Dziękuję za odpowiedź! 🙂