Przepis fitness: Sernik zebra

Przepis fitness: Sernik zebra

Dzisiejszy deser szybko stał się jednym z naszych ulubionych. Uwielbiamy jego łatwe przygotowanie, składniki pełne białka i wspaniały smak. Wisienką na torcie jest niesamowity wygląd. Nie jest trudno wyczarować fantazyjne pasy, a dzięki naszym wskazówkom każdy może to zrobić. Zobaczysz, że tym pysznym deserem oczarujesz zarówno swoje kubki smakowe, jak i Twoich przyjaciół.

Składniki:

  • 500 g miękkiego twarogu beztłuszczowego
  • 250 g twarogu beztłuszczowego bez grudek
  • 70 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 50 ml syropu klonowego
  • 20 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • waniliowe krople smakowe do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Miksujemy banana, jajko, syrop klonowy i twaróg z grudkami za pomocą blendera. Następnie dodajemy miękki twaróg, krem waniliowy w proszku, mleko (50 ml) i waniliowe krople smakowe do smaku. Ponownie dokładnie mieszamy. Dzielimy masę twarogową na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 20 ml mleka; obie części powinny mieć mniej więcej taką samą konsystencję.

Następnie bierzemy tortownicę (nasza miała 20 cm średnicy) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wypełniamy ją na przemian białą i brązową masą twarogową. Za każdym razem wylewamy ją na środek, aby stworzyć efekt zebry. Kontynuujemy w ten sposób, aż wykorzystamy obie mieszanki twarogowe.

Sernik zebra - sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy przez 45 minut. Następnie odstawiamy deser do ostygnięcia, kroimy duży kawałek i delektujemy się nim.

Sernik zebra

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 10 porcji)

Wartość energetyczna114 kcal
Białko12 g
Węglowodany12 g
Tłuszcze2 g

Jeśli lubisz desery bogate w białko, które świetnie nadają się również podczas diety, ten sernik jest idealnym wyborem.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych deserów w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bartek
    15. 04. 2024
    Odpowiedź:

    Jedno opakowanie kremu waniliowego to np. krem w proszku pewnego doktora do ciast 120g? Czy tu jest potrzebne coś innego?

    Odpowiedz Pokaż odpowiedzi
    1. Team GymBeam
      16. 04. 2024
      Odpowiedź:

      Bartek, dziękujemy za czujność! Wkradł się błąd – chodzi tutaj o proszek budyniowy. 🙂

      Odpowiedz
      1. Bartek
        16. 04. 2024
        Odpowiedź:

        Dziękuję za odpowiedź! 🙂

        Odpowiedz