Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

BIO Syrop z Agawy 250 ml - GymBeam

Producent: GymBeam
Ocena:
99 %

Syrop z agawy to zagęszczony sok z kaktusa agawy. Ma łagodny, neutralny smak i bursztynowy kolor. Jest to produkt o konsystencji podobnej do miodu. Syrop z agawy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Na stanie
Cena promocyjna   19,50 zł Cena normalna:   0,00 zł Dostawa from 11.00 zł
(Darmowa DOSTAWA przy zamówieniach powyżej 199.00 zł)

Syrop z agawy – 100% naturalny słodzik o niskiej kaloryczności i bardzo niskim indeksie glikemicznym to dobra propozycja dla dietetyków i diabetyków

 

Syrop z agawy to naturalny słodzik o stosunkowo wysokim poziomie fruktozy, który pozyskiwany jest w Meksyku. Roślina agawa stanowi cenne źródło pożywienia dla mieszkańców Ameryki Południowej i Meksyku od wieków. Rdzenni Meksykanie nazywają ją „meksykańskim drzewem życia i dostatku”. Na początku wykorzystywali jej liście do produkcji papieru, a ostre kolce sprawdzały się jako igły. Starożytni Aztekowie stosowali ją do obrzędów religijnych i celów leczniczych – wierzyli, że sok uzyskiwany z liści i korzeni agawy oczyszcza ciało i duszę. Później hiszpańscy zdobywcy zaczęli eksperymentować z dziko rosnącą agawą: fermentowali słodki sok z agawy i produkowali tequillę.

 

Agave syrup - GymBeam

 

Syrop Agawa jest tak naprawdę zagęszczonym sokiem z agawy. Surowa odmiana nektaru z agawy jest regularnie pozyskiwana z dziko rosnących kaktusów w centralnej części Meksyku. Tego typu prace często wykonywane są przez rdzennych Amerykanów. W pierwszej kolejności ścinają oni wierzchołek agawy przypominający kształtem ananasa i wyjmują jej środek. W powstałym zagłębieniu umieszczają kamień. Kaktus uwalnia sok, który zbiera się przez kilka dni w jego rdzeniu. Następnie sok w kolorze mleka jest wyciskany z każdej rośliny. Podczas zagęszczania bez użycia jakichkolwiek chemikaliów otrzymuje się inulinę (polifruktozę) o wysokiej zawartości fruktozy. Bio Syrop z agawy jest certyfikowany organiczny, co oznacza, że wszystkie rośliny, z których został wytworzony sok pochodzą z ekologicznych plantacji.

 

Agave syrup - GymBeam

 

Korzyści

  • Dostarcza o ½ mniej kalorii niż cukier. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie zwiększa poziomu cukru we krwi tak szybko jak cukier.
  • Sok posiada polifruktozę (inulinę) o wysokiej zawartości fruktozy – otrzymuje się ją podczas zagęszczania soku bez użycia jakichkolwiek chemikaliów.
  • Jest źródłem saponin, które mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Dobrze nadaje do leczenia skaleczeń i siniaków.
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, oczyszcza naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu, zapobiegając w ten sposób zatykaniu się tętnic. Reguluje hematopoezę i wspomaga wchłanianie niektórych składników odżywczych (np. Wapnia).
  • Wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed rakiem jelita grubego, oczyszcza układ trawienny  i wspiera zdrową mikroflorę jelit.
  • Jest łatwy do strawienia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego i trawieniu tłuszczów.

 

Zastosowanie

Syrop z agawy jest nie tylko zdrowym, ale również smacznym i wszechstronnie stosowanym słodzikiem. Może być doskonałym uzupełnieniem miodu, syropu klonowego i innych naturalnych substancji słodzących. Posiada mniejszą lepkość niż miód i dlatego łatwiej miesza się go z żywnością. Przyjemny smak (przypominający syrop klonowy) nada potrawom oryginalny smak. Syropem z agawy można polewać sałatki owocowe, naleśniki, gofry, posłodzić herbatę i kawę lub dodać go do jogurtu, płatków zbożowych, napojów bezalkoholowych i soków owocowych. Można go również użyć jako składnika sosów sałatkowych, marynat i mieszanek przypraw na grilla. Jest to idealny środek słodzący do herbat ziołowych (w porównaniu z cukrem białym).

Syrop z agawy może stanowić zamiennik cukru białego w praktycznie każdym posiłku. Wystarczy zamienić wymaganą ilość cukru na ¾ ilości nektaru z agawy. Dzięki zdolności do wiązania wody i zapobiegania wysychaniu produktów, w których się znajduje może być wykorzystywany również do wypieków. Syrop z agawy ma bardzo długą żywotność i można go przechowywać do 3 lat bez przetwarzania na cukier. 

Syrop z agawy jest również zalecany przy diecie, to idealny środek słodzący dla osób z nadwagą lub osób chorych na cukrzycę. Jeśli chcesz schudnąć i lubisz słodycze, spróbuj nektaru z agawy. Wystarczy spożyć 50 ml tego syropu dziennie. Ma bardzo słodki smak ze względu na wysoką zawartość fruktozy, która spowalnia tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi (posiada niski indeks glikemiczny – 22).

Sok pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi i tym samym jest źródłem energii przez długi czas. Dlatego jest często stosowany jako uzupełnienie zdrowej diety, ale również pomaga zwiększyć wydolność fizyczną (zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych), ponieważ dostarcza energii podczas ćwiczeń i pomaga spalić więcej kalorii.

 

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze100 g
Wartość energetyczna1260 kJ/ 297 kcal
Białko0 g
Tłuszcze0 g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g
Węglowodany71 g
 w tym cukry71 g
Błonnik5,7 g
Sól0,06 g

 

Składniki

100% naturalny nektar z agawy.

 

Ostrzeżenie

Przechowywać w suchym miejscu.

Recenzje klientów

BIO Syrop z Agawy 250 ml - GymBeam

Napisz własną recenzję
Teraz recenzujesz:BIO Syrop z Agawy 250 ml - GymBeam

Flavor

Zapytania od klientów

BIO Syrop z Agawy 250 ml - GymBeam

Wpisz pytanie
Wpisz odpowiedź