Megabol Bia艂ko serwatkowe

Bia艂ko serwatkowe od producenta Megabol to kategoria produkt贸w zawieraj膮ca bia艂ka w proszku produkowane z mleka przy u偶yciu delikatnych proces贸w technologicznych. Rezultatem s膮 r贸偶ne rodzaje najwy偶szej jako艣ci bia艂ek serwatkowych w proszku, z kt贸rych wszystkie r贸偶ni膮 si臋 odrobin臋 swoim profilem sk艂adnik贸w, strawno艣ci膮, tempem trawienia oraz cen膮. W zale偶no艣ci od swoich cel贸w mo偶esz wybra膰 konkretny rodzaj koncentratu, izolatu lub hydrolizatu serwatki, kt贸ry zaspokoi twoje potrzeby. 

 Pokaż więcej

Jak wytwarza si臋 bia艂ko serwatkowe w proszku?

Mleko na produkcj臋 bia艂ka serwatkowego w proszku najpierw przechodzi proces pasteryzacji (kr贸tkie podgrzewanie), kt贸ry zapobiega rozwojowi bakterii.  Po tym procesie mleko zawiera oko艂o 20% bia艂ka serwatkowego i 80% bia艂ka kazeinowego. Nast臋pnie do p艂ynu dodawany jest enzym chymozyna, kt贸ra powoduje 艣cinanie mleka. W艂a艣nie tak oddziela si臋 serwatk臋 od kazeiny. Pozosta艂a p艂ynna cz臋艣膰 (serwatka) zawiera bia艂ko serwatkowe, t艂uszcz oraz w臋glowodany. Nast臋pnie wykorzystuje si臋 filtracj臋 lub inne delikatne procesy technologiczne, aby pozyska膰 z niej bia艂ko serwatkowe.

Jakie istniej膮 rodzaje bia艂ka serwatkowego w proszku?

Pojedyncze rodzaje bia艂ka w proszku r贸偶ni膮 si臋 sposobem przetwarzania, w艂a艣ciwo艣ciami oraz swoim profilem sk艂adnik贸w. W zwi膮zku z tym mog膮 by膰 lepsze dla niekt贸rych grup os贸b.

  1. Koncentrat bia艂ka serwatkowego (WPC)

Koncentrat serwatki jest jednym z najpopularniejszych bia艂ek w proszku, jaki kiedykolwiek istnia艂 i to nie tylko po艣r贸d sportowc贸w. G艂贸wnym powodem tego jest to, 偶e ma znacz膮c膮 zawarto艣膰 bia艂ka (70-80%) i jest r贸wnie偶 bardzo przyst臋pny cenowo. Obecnie jest produkowany przy u偶yciu delikatnej metody filtracji, czego rezultatem jest wysokiej jako艣ci i dobrze wch艂anialne bia艂ko w proszku. Wzorcowym reprezentantem tego typu bia艂ka jest True Whey z zawarto艣ci膮 do 78% bia艂ka.

  1. Izolat bia艂ka serwatkowego (WPI)

Izolat serwatki jest pozyskiwany dzi臋ki dalszemu przetwarzaniu koncentratu serwatki. Konkretnie jest to proces nazywany mikrofiltracj膮, kt贸ry zajmuje troch臋 wi臋cej czasu. Finalnym rezultatem tego procesu jest produkt, kt贸ry wyr贸偶nia si臋 jeszcze czystszym profilem sk艂adnik贸w, ni偶 sam koncentrat serwatki. Ma tak偶e wy偶sz膮 zawarto艣膰 bia艂ka (ponad 80%). W por贸wnaniu do koncentratu zawiera r贸wnie偶 mniej t艂uszczu oraz cukru. Jest to cenione szczeg贸lnie przez wymagaj膮cych sportowc贸w lub osoby, kt贸re chc膮 straci膰 na wadze przed wzi臋ciem udzia艂u w wy艣cigu lub zwracaj膮 szczeg贸ln膮 uwag臋 na ka偶dy sk艂adnik od偶ywczy w swojej diecie. Podczas procesu wytwarzania izolatu serwatkowego bia艂ko w proszku jest pozbawiane prawie ca艂ego cukru mlekowego (co do zasady pozostawia si臋 oko艂o 2 g laktozy na 100 g produktu). Ten rodzaj bia艂ka w proszku jest bardzo popularny po艣r贸d os贸b, kt贸re cierpi膮 na nietolerancj臋 laktozy. Wzorcowym reprezentantem bia艂ka w proszku z tej kategorii jest Pure IsoWhey lub IsoFue. A je艣li jeste艣 fanem 艣wie偶ych, owocowych smak贸w, to na pewno polubisz Clear Whey IsoFue.

  1. Hydrolizat bia艂ka serwatkowego (WPH)

Hydrolizat serwatki jest produkowany podczas procesu nazywanego hydroliz膮 z koncentratu lub izolatu serwatki. Podczas tego procesu cz膮steczki wody s膮 wykorzystywane do rozk艂adania wi膮za艅 bia艂ek na kr贸tsze peptydy. Rezultatem tego jest jeszcze lepiej wch艂anialne bia艂ko w proszku, kt贸re zwykle zawiera pomi臋dzy 70-85% bia艂ka. Podczas wybierania tych bia艂ek w proszku mo偶na cz臋sto natrafi膰 na etykiet臋 DH (Degree of Hydrolysis - stopie艅 hydrolizy) na opakowaniu, kt贸ry okre艣la, ile wi膮za艅 bia艂ek zosta艂o roz艂o偶onych. Im wy偶sza ta warto艣膰, tym lepiej strawne jest powsta艂e bia艂ko w proszku i tym szybciej dociera do kom贸rek mi臋艣niowych. To sprawia, 偶e jest to najpopularniejszy rodzaj bia艂ka w proszku po艣r贸d sportowc贸w, kt贸rych celem jest regeneracja mi臋艣ni po treningu tak szybko, jak to mo偶liwe. Bia艂ko w proszku o najwy偶szym stopniu roz艂o偶onych wi膮za艅 to DH32. Jednak偶e zwykle ma odrobin臋 gorzki smak, kt贸ry mo偶e nie ka偶demu odpowiada膰. Wzorcowym reprezentantem bia艂ka w proszku z tej kategorii jest HydroFue.

  1. Wielosk艂adnikowe bia艂ka serwatkowe w proszku

W tej kategorii znajdziesz bia艂ka w proszku, kt贸re zawieraj膮 bia艂ka z r贸偶nych 藕r贸de艂. Najcz臋艣ciej jest to po艂膮czenie r贸偶nych rodzaj贸w bia艂ek serwatkowych, do kt贸rych nale偶y koncentrat, izolat oraz hydrolizat serwatki. 艁膮czenie r贸偶nych typ贸w bia艂ek w wielosk艂adnikowe bia艂ko w proszku mo偶e skutkowa膰 lepszymi w艂a艣ciwo艣ciami ostatecznego produktu. Jest to zazwyczaj po艂膮czenie szybko oraz wolno uwalnianych protein. To pozwala na stworzenie bia艂ka w proszku o bardziej z艂o偶onych w艂a艣ciwo艣ciach, kt贸ry na pewno doceni膮 wszyscy wymagaj膮cy sportowcy. Przyk艂adem takiego bia艂ka w proszku jest Just Whey

Dla kogo bia艂ka w proszku s膮 odpowiednie?

  • Sportowc贸w si艂owych i wytrzyma艂o艣ciowych, kt贸rzy chc膮 wspiera膰 regeneracj臋 mi臋艣ni.
  • Ka偶dego, kto potrzebuje pomocy w osi膮gni臋ciu optymalnego spo偶ycia protein.
  • Os贸b, kt贸re pr贸buj膮 straci膰 na wadze i musz膮 zwi臋kszy膰 ilo艣膰 przyjmowanych protein.
  • Kucharzy, kt贸rzy chc膮 zwi臋kszy膰 zawarto艣膰 bia艂ka w swoich daniach.
  • Os贸b, kt贸re wracaj膮 do sprawno艣ci po kontuzji.
  • Ka偶dego, kto chce zapewni膰 swojemu organizmowi jako艣ciowe bia艂ko w dobrej cenie.

Jaka jest optymalna porcja bia艂ka serwatkowego w proszku?

W przypadku bia艂ek w proszku zaleca si臋 zazwyczaj porcj臋, kt贸ra waha si臋 mi臋dzy 0,25 鈥 0,3 g bia艂ka na kg masy cia艂a. Jednak偶e je艣li nie chce ci si臋 wyci膮ga膰 kalkulatora za ka偶dym razem, nie zaszkodzi ci przyjmowanie 20 鈥 40 g mieszanki bia艂ka. To odpowiada w zbli偶eniu pe艂nej miarce 30 g. 40 g to g贸rny limit przyjmowanej ilo艣ci bia艂ka, kt贸ry doceni膮 zw艂aszcza sportowcy po og贸lnorozwojowym treningu si艂owym, kt贸ry skutkuje wi臋kszym zapotrzebowaniem na bia艂ko.

Jak przyjmowa膰 bia艂ko serwatkowe w proszku?

  • Klasyczny spos贸b to zmieszanie go z mlekiem lub wod膮, by stworzy膰 przepyszny nap贸j do wypicia po treningu o dowolnej porze dnia.
  • Doskonale smakuje tak偶e w owsiance, kt贸rej przyda si臋 poprawa smaku oraz dawka niezb臋dnych protein.
  • Mo偶esz je tak偶e doda膰 do ciasta i stworzy膰 pe艂ne bia艂ka desery.
  • Bezsmakowe bia艂ka w proszku s膮 idealnym wyborem do da艅 na s艂ono, takich jak na przyk艂ad pizza.
  • Mo偶na je tak偶e doda膰 do koktajli i kawy. Dzi臋ki temu bez problemu wzbogacisz je o niezb臋dne bia艂ko. 
 Pokaż mniej

Produkty 2

na stronie
Ustaw kierunek rosn膮cy
Producent
  1. GymBeam (11)
  2. Mars (5)
  3. Amix (4)
  4. The Protein Works (3)
  5. Applied Nutrition (3)
  6. Optimum Nutrition (2)
  7. ActivLab (2)
  8. ProSupps (2)
  9. Megabol (2)
  10. BeastPink (2)
  11. PVL (2)
  12. MuscleTech (1)
  13. Diet Food (1)
  14. Universal Nutrition (1)
  15. OstroVit (1)
  16. Stacker2 (1)
  17. Ghost (1)
  18. Reflex Nutrition (1)
  19. Bodylab24 (1)
  20. Go On Nutrition (1)
  21. Mammut Nutrition (1)
Smak
  1. banan (2)
  2. cookies & cream (1)
  3. tiramisu (1)
Opakowanie (g)
  1. 1800 g (1)
  2. 400 g (1)
  3. 900 g (1)
Forma
  1. proszek (2)
Mieszanka
  1. mieszanka (2)
Metoda przetwarzania bia艂ka
  1. koncentrat (1)
  2. pozosta艂e (1)
殴r贸d艂o bia艂ka
  1. wielosk艂adnikowe (1)
  2. serwatka (1)
Kategoria prawna produktu
Etykiety produkt贸w
  1. Bestseller (1)
Cena
FILTRUJ PO
Wegetaria艅ski (2)
Wega艅ski (2)
Bez glutenu (1)
Bez laktozy (2)
BIO (2)
Bez GMO (2)
Bez sztucznego s艂odzika (2)
Bez opakowania z tworzywa sztucznego (2)
Bez aspartamu (2)
  1. Białko Quattro Pro - Megabol
    Quattro Pro - Megabol
    70%
    70 % (153)
    Od 69,90z艂
  2. Megabol Protein Slim Line Diet 400 g
    Slim Line Diet 400 g - Megabol
    73%
    73 % (41)
    42,90z艂

Produkty 2