Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

GoNutrition Białko serwatkowe

GoNutrition Białko serwatkowe

GoNutrition Białko serwatkowe

Białko serwatkowe od producenta GoNutrition jest jednym z najpopularniejszych białek ze względu na jego szybkie przyswajanie i lekkostrawność. Jest świetne dla wszystkich sportowców, którzy chcą budować mięśnie i spalać tłuszcz. Dzięki swemu składowi, organizm ludzki może natychmiast wykorzystać je do regeneracji i rozwoju mięśni po treningu. 

Zobacz więcej

Trzy kluczowe zalety białka serwatkowego dla sportowców

Whey protein jest jednym z najlepiej sprzedających się białek. Jest wykorzystywane przez czynnych sportowców, a także przez osoby, które dopiero zaczynają ćwiczyć. 

Jest tak głównie dzięki tym 3 oddziaływaniom:

  • sprzyja budowie i rozowjowi mięśni - dostarcza białek i aminokwasów, które służą jako budulec dla mięśni i ich rozwoju oraz zwiększają wydzielanie hormonów anabolicznych
  • pobudza syntezę białka - dzięki zawartości aminokwasu leucyny
  • organizm może wykorzystać go natychmiast - jest ono szybko przyswajane w porównaniu z innymi białkami. Dlatego też, doradzane jest zażywanie go po treningu dla natychmiastowego uzupełnienia białka.

 

Oprócz tych zalet, białko serwatkowe ma także inne działania prozdrowotne. Może ono pomóc zmniejszyć tkankę tłuszczową, przy chorobie sercowo-naczyniowej, sprzyja wzrostowi odporności oraz działa przeciwzapalnie.  

 

Inne skutki działania białka serwatkowego

  • regeneruje uszkodzenia mięśni, które nastąpiły podczas treningu
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową, zachowując jednakże masę mięśniową
  • obniża cholesterol LDL i pomaga zwiększyć poziom “good” cholesterolu HDL
  • może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • ma korzystny wpływ na leczenie cukrzycy
  • obniża poziom glukozy
  • wzmacnia wrodzoną odporność

 

Skład białka serwatkowego

Białko serwatkowe składa się z całego spektrum aminokwasów, które są znane ze swej doskonałej rozpuszczalności i mają silne działanie anaboliczne. Zawiera ono w dużych ilościach:

  • aminokwasy o łańcuchu rozgałęzionym - BCAA (izoleucyna, leucyna i walina) , które sprzyjają rozwojowi mięśni oraz procesowi syntezy białka
  • Glutamina - aminokwas sprzyjający regeneracji mięśni
  • L-cysteina, aminokwas, który może pomóc złagodzić objawy starzenia się oraz cukrzycy

 

Białko serwatkowe zawiera także minerały, witaminy oraz biologicznie aktywne mikrofrakcje - alfa-laktoalbuminę, glikomakropeptydy, immunoglobuliny, laktoferynę, laktoperoksydazę oraz czynniki wzrostu.

 

Rodzaje białka serwatkowego

Koncentrat białka serwatkowego - Whey Protein Concentrate (WPC)

Białko serwatkowe jest najmniej przetworzonym białkiem, zawierającym od 35 do 89% białka. Resztę produktu stanowi laktoza, tłuszcz, minerały i woda. Dzięki swemu składowi należy ono najsmaczniejszych białek. Jest produkowane na drodze procesu filtracji i jest opłacalnym oraz wydajnym suplementem. Zalecamy korzystanie z niego wszystkim tym, którzy chcą budować objętość mięśni oraz wspomagać ich rozwój. Jest ono także produktem idealnym do zwiększenia proporcji białka w diecie.  

 

Izolat białka serwatkowego - Whey Protein Isolate (WPI)

Izolat serwatkowy jest wyjątkowy ze względu na fakt, iż zawiera więcej niż 90% białka, jest on więc niemal czystym białkiem z minimum laktozy i tłuszczu. Jest on dobrym źródełm białka dla osób z nietolerancją laktozy. Zawiera on niewiele lub nawet nie zawiera wcale laktozy, co sprawia że jest łatwy do strawienia. Najlepszej jakości pośród izolatów serwatkowych jest białko produkowane za pomocą mikrofiltracji. Jego cena ma tendencję do wzrostu, lecz wciąż jest akceptowalna w stosunku do jakości. Zalecamy używanie go jako szybkie źródło białka po treningu. Stanowi także skuteczny element menu podczas diet redukcyjnych

 

Hydrolizat białka serwatkowego - Whey Protein Hydrolysate (WPH)

Hydrolizat serwatkowy to białko, które jest wstępnie przetrawione enzymatycznie dla lepszej przyswajalności , i tak szybkiej jak to możliwe. Jest wytwarzany w procesie hydrolizy, który może zmniejszyć alergiczne oddziaływanie serwatki oraz białka mleka przez usunięcie epitopów alergennych. Zawiera od 80 do 90% białka

Hydrolizowane białko serwatkowe jest jednym z najwyższej jakości białek na rynku, co znajduje odzwierciedlenie w jego cenie. Stanowi ono element pokarmu dla dzieci oraz wielu sportowych bądź medycznych suplementów odżywczych. Polecamy go wszystkim osobom, które chcą szybko nabrać masy mięśniowej. Stanowi ono idealny wybór w trakcie nabierania masy mięśniowej i może być używane jako szybkie źródło białka z rana po przebudzeniu się, albo przed treningiem lub po treningu. Przegląd różnych rodzajów białek serwatkowych można znaleźć w tabeli. 

 

RodzajBiałkoLaktozaTłuszczProces produkcji

Koncentrat serwatkowy - Whey Concentrate (WPC)

35 - 89 %

4 - 52 %

1,9 %

Filtracja

Izolat serwatkowy - Whey Isolate (WPI)

90 - 95 %

0,5 - 1 %

0,5 - 1 %

Mikrofiltracja / Wymiana jonów

Hydrolizowane białko serwatkowe - Hydrolyzed Whey Protein (WPH)

80 - 90 %

0,5 - 10 %

0,5 - 8 %

Hydroliza

 

Zalecane dawkowanie białka serwatkowego

  • Jeśli jesteś aktywny w uprawianiu sportu i chcesz spalić tłuszcz, lecz jednocześnie chcesz utrzymać masę mięśniową, powinieneś zażywać 1,5 - 2,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie.
  • Jeśli ćwiczysz lub próbujesz zredukować tkankę tłuszczową, powinieneś spożywać 1,0 - 1,5 g białka na kilogram masy.
  • Jeśli masz siedzącą pracę, nie uprawiasz sportu i zamierzasz zmieniać budowy ciała, wystarczy zażywać 0,8 g białka na kilogram masy.  

 

Stosując białko serwatkowe, warto zwrócić uwagę, że jego spożywanie nie szkodzi wątrobie ani nerkom osób zdrowych. Jednakże, jeśli masz problemy z wątrobą lub nerkami, pamiętaj aby skonsultować się ze swoim lekarzem przed zażywaniem białka. 


GoNutrition

Źródła

 

Czy jesteś zainteresowany/a produktami tej marki?

 

ukryj opis
Opcje zakupów
Kategoria
    Producent
    Smak
    Opakowanie (g)
    Forma
    Mieszanka
    Metoda przetwarzania białka
    Źródło białka
    Filter by
      • Wegetariański (1)
      • Wegański (1)
      • Bezglutenowy (1)
      • Bez laktozy (1)
      • BIO (1)
      • Bez GMO (1)
      • Bez sztucznego słodzika (1)
      • Bez opakowania z tworzywa sztucznego (1)
      • Bez aspartamu (1)

    Pozycja 1

    Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Skontaktuj się z nami.